A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Paár Ádám:
Az "amerikai szocializmus" ellensége – az amerikai jóléti állam és a Tea Party mozgalom

2009-ben az amerikai közvélemény egy új nevet tanult meg: Tea Party, vagyis Teadélután. A meglepő nevet egy alulról szerveződő (grass-roots) protest mozgalom viseli, amelyik az amerikai értékrend, az egyéni szabadság és a szabad verseny alapján támadja Barack Obama egészségügyi reformját, és harcol a „szocializmusnak” nevezett jóléti fordulat megakadályozásáért. Valójában az Egyesült Államokban nem fenyeget semmiféle „szocializmus”. A „teadélutánosok” a kifejezést sajátosan libertariánus módon értelmezik, a fogalomba sűrítik mindazt az ellenszenvet, amelyet éreznek: egyrészt a szabad versenyt torzító „irányított kapitalizmussal”, a monopóliumokkal, és az állami gyámkodással, másrészt a szövetségi kormányzat hatáskörének növekedésével szemben.
Vajon jogos-e a „teadélutános” tömeg félelme az „amerikai szocializmus” kialakulásától? Tanulmányomban bemutatom a jóléti állam amerikai történetét, majd a Tea Party kialakulását, és elveit a két meghatározó témában, a gazdaság és egészségügy területén. Tézisem szerint a Tea Party nem szélsőséges, hanem jellegzetesen libertariánus mozgalom, amelyik a jóléti állam amerikai történetének és a Friedrich August Hayek nevéhez kötődő libertariánus gazdaságelmélet összefüggésrendszerében értelmezhető.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Paár Ádám: "Az "amerikai szocializmus" ellensége – az amerikai jóléti állam és a Tea Party mozgalom". Kül-Világ, No. 3-4. (2013), 58-70. o.

A szerzőről:
Paár Ádám, politológus 2010 óta a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője. Jelenleg az ELTE doktorandusza. Fő kutatási területe a 19-20. századi magyar és nemzetközi pártok és pártrendszerek, a protest mozgalmak, az amerikai pártrendszer, valamint a választási társadalomtörténet. Disszertációját a Győr-Moson megye 1922-1947 közötti választási társadalomtörténetéről írja. Jelenleg a Tea Party történetében és szerveződésében folytat kutatásokat.