A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Kis Katalin:
A kőolaj szerepe az OPEC Öböl-menti kisállamaiban: mi lesz az olaj után?

A cikk arra keresi a választ, hogy milyen szerepet tölt be a kőolaj az OPEC Perzsa-öböl menti kisállamainak (Katar, Kuvait, Egyesült Arab Emírségek) fejlődésében és készülnek-e az olaj kimerülése utáni időszakra, melynek elemzésére gazdasági és intézményi indikátorokat használunk, továbbá áttekintjük az alternatív energiaforrások használatának lehetőségeit a vizsgált országokban.
A kőolaj olyan stratégiai ásványkincs, ami alapjaiban határozza meg az életet, hiszen az országok saját ellátásának szempontjából kiemelkedően fontos, továbbá a kőolajjal való ellátottság hozzájárulhat egy ország gazdasági fejlődéséhez is. Így nem véletlen, hogy a kőolajban gazdag arab országok világgazdaságban betöltött szerepe dinamikus növekedést mutathat. Ugyanakkor a kőolaj kimerülése komoly veszélyeket rejthet magában azokban az országokban, amelyek az olajra építik gazdaságukat. Így a cikk arra keresi a választ, hogy milyen szerepet tölt be a kőolaj az OPEC Perzsa-öböl menti kisállamainak (Katar, Kuvait, Egyesült Arab Emírségek) fejlődésében és készülnek-e az olaj kimerülése utáni időszakra. Ezt gazdasági és intézményi indikátorok segítségével vizsgáljuk, továbbá áttekintjük az alternatív energiaforrások használatának lehetőségeit a vizsgált országokban. Összességében elmondható, hogy Katar bőséges földgázkészletekkel rendelkezik, az Emírségek pedig már megkezdte a megújuló energiaforrások kiaknázását. A kiapadó kőolajbevételek pótlására is komoly előrelépések történtek a külföldi befektetések növelésével és a hazai befektetési feltételek kedvezőbbé tételével.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Kis Katalin: "A kőolaj szerepe az OPEC Öböl-menti kisállamaiban: mi lesz az olaj után?". Kül-Világ, No. 3-4. (2013), 1-19. o.

A szerzőről:
Kis Katalin a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának Pénzügy mesterszakos hallgatója. Fő kutatási területei jelenleg az erőforrással, főként kőolajjal való ellátottság gazdasági és társadalmi hatásainak vizsgálata az OPEC országok vonatkozásában, valamint az afrikai regionális integrációk kereskedelempolitikai intézkedéseinek hatékonysága, különösképpen az erőforrásokban gazdag és katonai konfliktusokkal küzdő országokban.