A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Biedermann Zsuzsánna:
Mobutu bukása, a ruandai hutu menekültek ellen elkövetett atrocitások és a kelet-zairei instabilitás regionális hatása

A tanulmány egy, a magyar média által ritkán tárgyalt kérdéskörrel foglalkozik: igyekszik rávilágítani az okokra, amelyek a Kongói Demokratikus Köztársaság (korábban Zaire) keleti részének mai napig tartó instabilitásához vezettek. Ennek érdekében elsőként az észak- és dél-kivui régió történelmi hátterét ismertetem, majd bemutatom, hogyan hatott a ruandai népirtás miatt megindult menekültáradat a törékeny kelet-zairei egyensúlyra. A ruandai határ mentén sorakozó militarizálódott menekülttáborok, valamint a régió-szerte egyre elterjedtebb Mobutu-ellenesség vezetett oda, hogy Ruanda katonai beavatkozást hajtott végre Kelet-Zairéban. Az intervenció Mobutu bukását, és közvetve „Afrika világháborúját” eredményezte.
A tanulmány részletesen tárgyalja a nemzetközi közösség passzivitásának okait is. A felfegyverzett és ú.n. „bona fide” menekültek szétválasztására és a humanitárius intervencióra vonatkozó tervek füstbe mentek, mert a nagyhatalmak képtelenek voltak összehangolni eltérő érdekeiket. A nemzetközi cselekvésképtelenséget és Mobutu gyengeségét Ruanda kihasználta.
A ruandai népirtás kapcsán kialakult menekülthullám és a ruandai beavatkozás messze ható következményei a mai napig meghatározzák a kelet-kongói konfliktusok természetét.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Biedermann Zsuzsánna: "Mobutu bukása, a ruandai hutu menekültek ellen elkövetett atrocitások és a kelet-zairei instabilitás regionális hatása". Kül-Világ, No. 3-4. (2013), 42-57. o.

A szerzőről:
Biedermann Zsuzsánna 2013 májusában szerezte meg a Ph.D.-fokozatot a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Doktori Iskolájában, disszertációjának témája az Afrikai Nagy Tavak Régió népirtásainak összefüggései, a népirtás-megelőzés gyakorlati kérdései. A szerző az MTA KRTK Világgazdasági Intézetének tudományos segédmunkatársa volt három évig, 2013 szeptemberétől ugyanitt tudományos munkatársként folytatja a nemzetközi pénzügyi kérdések kutatását.