A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Szalai Máté:
Egy kisállam óriások között: a független Katar története, külpolitikája és korlátai

Az igen korlátozott erőforrásokkal és előnytelen geopolitikai elhelyezkedéssel rendelkező Katar az elmúlt két évtizedben példátlan mértékben tudta megnövelni befolyását a Közel-Keleten és a világpolitikában egyaránt. Ennek alapját az 1995-ben hatalomra jutott Hamad bin Khalifa Al Thani emír víziója és innovatív külpolitikai stratégia jelenti, amely szakított a kisállamokra jellemző, alacsony intenzitású viselkedéssel.
A tanulmány célja bemutatni Katar felemelkedésének útját és azt a folyamatot, amely lehetővé tette ezt a külpolitikai sikert az ország számára. Ennek érdekében az elemzés bemutatja az ország geopolitikai jellemzőit, történelmének legfontosabb eseményeit, majd pedig Katar 1971-es függetlenné válása óta eltelt évtizedek külpolitikai változásait. A tanulmány két releváns kérdés vizsgálatával zárul: először az „arab tavasz” eseményeinek kezelésével, amely megmutatta az ország mozgásterének korlátait, majd pedig a 2013. közepén lezajló uralkodóváltás lehetséges következményeit.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Szalai Máté: "Egy kisállam óriások között: a független Katar története, külpolitikája és korlátai". Kül-Világ, No. 2. (2013), 35-47. o.

A szerzőről:
Szalai Máté a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Doktori Iskolájának hallgatója, a Magyar Külügyi Intézet gyakornoka. Fő kutatási területe a Perzsa-öböl térsége valamint a kisállamok külpolitikájának vizsgálata.