A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Soltész Béla:
Migránsok: A nemzetközi fejlesztési együttműködés új szereplői?

Míg a nemzetközi fejlesztési együttműködés állandó forráshiánnyal küszködik, a fejlett országokban dolgozó migránsok által hazautalt pénz egyre nagyobb szerepet játszik a fejlődő országok gazdaságában. Az egyéni migráns hazautalások jellemzően az otthon maradt családtagok létfenntartási kiadásait fedezik, a migráns szervezetek kollektív hazautalásai azonban nagyobb léptékű fejlesztési projektek (iskolák, utak, kórházak) megvalósításához is hozzájárulhatnak. A nemzetközi fejlesztési segélyezéssel ellentétben a migráns hazautalások nem függnek politikai és intézményi struktúráktól, mozgatórugójuk pedig a migránsok és családtagjaik közti szolidaritás. Természetüknél fogva azonban a magánjövedelemnek számító migráns hazautalások nem helyettesíthetik a nagyobb volumenű, szélesebb társadalmi csoportokat célzó fejlesztési segélyeket. A jövő közpolitikai kihívása a migráns hazautalások és a nemzetközi fejlesztési segélyezés komplementerré tétele.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Soltész Béla: "Migránsok: A nemzetközi fejlesztési együttműködés új szereplői?". Kül-Világ, No. 2. (2013), 16-34. o.

A szerzőről:
Soltész Béla az ELTE spanyol-portugál és a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végzett, jelenleg ez utóbbi egyetemen a Nemzetközi Kapcsolatok Doktori Iskola doktorjelöltje. Ösztöndíjasként a spanyolországi Zaragozai Egyetemen, a berlini Ibero-Amerikai Intézetben, a santiagói Chilei Egyetemen és a tolucai Mexiquense Kollégiumban tanult. Szakmai gyakorlatát a Külügyminisztérium Dél-Európa Osztályán töltötte. Kutatási területe Spanyolország, Portugália és Latin-Amerika jelenlegi politikai és társadalmi viszonyai, a nemzetközi migráció, a nemzetközi fejlesztési együttműködés és a globális egyenlőtlenségek.