A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Szarka Evelin:
A floridai kubai közösség hatása az Egyesült Államok Kuba-politikájára és az elmúlt húsz év amerikai elnökválasztásaira

Politikai befolyása miatt csak a 20. század közepétől értékelődött fel az Amerikai Egyesült Államokban élő, 1,9 millió kubai emigráns szerepe, akik jogi és logisztikai reformok szorgalmazásával gyakorolnak nyomást a kubai vezetésre és az USA elnökeire. Előbbire az északi szomszéd szigorúbb és nem megalkuvó politikájának támogatójaként, utóbbira pedig a választások alkalmával, hiszen a számottevő kubai közösség segítségével a népes Florida állam akár az elnök sorsáról is dönthet.

Jelen tanulmány az elmúlt húsz év, azaz a "rendkívüli állapot békében" speciális időszaka során lezajlott amerikai elnökválasztásokat veszi sorra, miközben ismerteti az elnökök regnálása alatt véghezvitt vagy befagyasztott intézkedéseket, valamint rámutat arra, hogy a választási kampányok közben, a szavazáskor vagy éppen az egyes elnöki ciklusokban érezhető a tevékenységük hatása. Fő célja, hogy igazolja vagy cáfolja a vélekedést, miszerint a kubai közösség az Egyesült Államok kül- és Kuba-politikájának egyik aktív alakítója, amelyet a mindenkori vezetésnek figyelembe kell vennie.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Szarka Evelin: "A floridai kubai közösség hatása az Egyesült Államok Kuba-politikájára és az elmúlt húsz év amerikai elnökválasztásaira". Kül-Világ, No. 1. (2013), 39-59. o.

A szerzőről:
Szarka Evelin a Pécsi Tudományegyetem politikatudományi doktorandusza, fő kutatási területe Kuba nemzetközi helyzete az USA és az EU külpolitikájának ütközőzónájában, illetve – egy hosszabb kint tartózkodásnak köszönhetően – a Szingapúrban és Indonéziában lejátszódó politikai és gazdasági változások elemzése. Jelenleg a Miami Egyetem ICCAS Kuba-kutató intézetének szakmai támogatásával végez kutatásokat, és a 2013-as év végén megjelenő Kubával foglalkozó könyvén dolgozik.