A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Harangozó Dániel:
Az "elfelejtett háború": Tádzsikisztán 1992-1997

Az 1992 és 1997 között zajló tádzsikisztáni polgárháború a volt Szovjetunió területén zajló fegyveres konfliktusok közül a kevésbé ismertek közé tartozik, annak ellenére, hogy a háború öt éve alatt 40-60 ezer áldozatot követelt. A tanulmány részletesen elemzi a konfliktus okait, történelmi és politikai mozgatórugóit, a harcoló felek céljait és stratégiáját, valamint a fontosabb regionális hatalmak (mindenekelőtt Oroszország) a tádzsikisztáni eseményekben játszott szerepét.

A téma különös aktualitását adja a NATO 2014-re tervezett Afganisztánból való kivonulása, mely nemcsak Tadzsikisztán további "stratégiai leértékelődéséhez" vezethet, hanem a tadzsik állam törékeny belső stabilitását is veszélyeztetheti, különösen, ha az ország déli szomszédja a nemzetközi erők távozása után újra háborúba süllyed.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Harangozó Dániel: "Az "elfelejtett háború": Tádzsikisztán 1992-1997". Kül-Világ, No. 1. (2013), 1-19. o.

A szerzőről:
Harangozó Dániel a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Doktori Iskola hallgatója. Fő kutatási területei jelenleg a jugoszláv utódállamok, valamint a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok egyes biztonság- és katonapolitikai kérdései. Doktori disszertációjának témája a haderő civil kontrollja, illetve a civil-katonai kapcsolatok kérdése Szlovéniában és Horvátországban a rendszerváltás után.