A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Kirs Eszter:
A Nemzetközi Büntetőbíróság és a bűnszervezeti felelősségi koncepció halála

A nemzetközi büntetőjog fejlődése az elmúlt években a büntetőjogban ismert klasszikus elkövetői alakzatok fogalmának kiterjesztésével járt. A hágai törvényszék gyakorlatában a katonai és a politikai vezetők felelősségének tényleges mértékének megfelelő értékelésére alakult ki a bűnszervezeti (Joint Criminal Enterprise, JCE) koncepció. A tanulmány e felelősségi alakzat, valamint az annak alkalmazásából adódó anomáliák ismertetését szolgálja, és a Nemzetközi Büntetőbíróság újabb gyakorlatának vizsgálatával foglal állást annak jövőjéről.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Kirs Eszter: "A Nemzetközi Büntetőbíróság és a bűnszervezeti felelősségi koncepció halála". Kül-Világ, No. 4. (2012), 87-97. o.

A szerzőről:
Kirs Eszter egyetemi docens, ME-ÁJK, Nemzetközi Jogi Intézeti Tanszék, kirs.eszter@gmail.com. A tanulmány az OTKA (PD 105832) támogatási szerződés alapján jött létre.