A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Hegyaljai Mátyás:
A nemzetközi bűnügyi együttműködés

A rendőrség hazánkban egy központi egységen, a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központon keresztül, egységes eljárással, koncentráltan valósítja meg a külföldi rendőri szervekkel való kapcsolattartást. Ezen keresztül napi szinten működik együtt az Interpollal, Europollal és a bilaterális kapcsolatok szintjén egyéb országok rendőrségeivel.

A rendészeti terület és a Nemzetközi Büntetőbíróság egymással kapcsolatba hozható együttműködése elég szűk területet fog át, hiszen elsősorban a Bíróság által kiadott körözések továbbítása és az elkövetők felkutatása jöhet számításba. A nemzetközi szereplő ebben a tevékenységben az Interpol, amellyel a Nemzetközi Büntetőbíróság már korábban együttműködési megállapodást kötött. Ennek keretében a két intézmény együttműködik, információkat cserélnek és a Nemzetközi Büntetőbíróság által kiadni kért körözéseket az Interpol piros sarkos körözések kibocsátásaval teljesíti, továbbítva azokat az egyes tagállamok nemzeti irodáinak. Ezek a körözések lehetővé teszik, hogy az így keresett személyeket a tagországokban elfogják és a kérő szervnek történő kiadatás céljából őrizetbe vegyék. Jelenleg is több olyan körözés van érvényben, amelyet a Büntetőbíróság kérésére bocsátott ki az Interpol. Ezen kívül lehetőség van még az Interpol kommunikációs hálózatának használatára, egymás rendezvényein történő részvételre és közös képzésekre is. A tanulmány áttekinti ezeket a lehetőségeket.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Hegyaljai Mátyás: "A nemzetközi bűnügyi együttműködés". Kül-Világ, No. 4. (2012), 2-14. o.

A szerzőről:
Hegyaljai Mátyás 1995-ben végzett a Rendőrtiszti Főiskolán, 2000-ben pedig a Pécsi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán. Ösztöndíjasként tanult az Egyesült Királyságban, Franciaországban és az FBI Akadémián az Egyesült Államokban, valamint több speciális képzésen vett részt hazai és külföldi helyszíneken. Rendőrségi karrierje során dolgozott az Interpol Nemzeti Irodán, négy évig vezette az Europol Nemzeti Irodát és hat évet töltött diplomataként a brüsszeli EU Állandó Képviseleten. Jelenleg a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ igazgatóhelyettese, az Europol Igazgatótanácsának magyar tagja, 2012-ben beválasztották az Interpol Európai Bizottságába.