A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Varga Miklós:
Átalakuló középhatalmiság: a kanadai biztonságpolitika fordulata

A tanulmány visszatekintést és értékelést nyújt Kanada kül- és biztonságpolitikájáról, különös tekintettel a kétezres évek fejleményeire, melyek klasszikus középhatalmi szerepének, külkapcsolati prioritásainak és eszköztárának áthangolására késztették az országot, feledtetve annak néhai emblematikus, egyedi vonásokkal bíró, multilaterális diplomáciára alapuló külpolitikai napirendjét. A fokozatosan emelkedő védelmi költségvetés és fejlesztési programok eredményeképpen ugyanakkor megerősödtek az ország katonai képességei és missziós szerepvállalása is növekedett. A dolgozat bemutatja Ottawa elmúlt években szerzett legfontosabb missziós tapasztalatait (Afganisztán, Haiti, Líbia), ezeken keresztül elemezve a katonai erő, valamint az egyéb hatalmi összetevők szerepét a nemzetközi érdekérvényesítésben. A tanulmány fő célja a kanadai középhatalmiság mibenlétének, illetve egy önálló és egyedi külpolitikai napirend lehetőségének vizsgálata.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Varga Miklós: "Átalakuló középhatalmiság: a kanadai biztonságpolitika fordulata". Kül-Világ, No. 3. (2012), 1-20. o.

A szerzőről:
A szerző a Külügyminisztérium Biztonságpolitikai és Non-proliferációs Főosztályának munkatársa. 2012 folyamán elvégezte a George C. Marshall European Center for Security Studies három hónapos Program on Advanced Security Studies képzését. Munkája mellett a biztonságpolitika aktuális kérdéseit kutatja, különös tekintettel az Európai Unió közös biztonság és védelempolitikájára.