A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Scheinring Endre:
A fegyveres erők szerepe Brazília jelenlegi kül- és biztonságpolitikájában

Brazília, méretét tekintve Latin-Amerika legnagyobb fegyveres erejét tudhatja magáénak, mely bármely szomszédjával szemben elegendő elrettentő erőt képvisel. Ugyanakkor az ország földrajzi adottságai, az Amazonas-medence könnyen átjárható határai, a környező országok instabilitása, a kábítószer-kereskedelem, és az abból profitáló bűnszervezetek olyan problémákat jelentenek, melyek folyamatosan napirenden tartják a katonai erő alkalmazásának kérdését. Részben ennek megfelelően az ország 2008-ban kiadott Nemzeti Védelmi Stratégiája is egy erős, technológiailag saját lábakon álló haderő létrehozását tűzte ki célul, mely amellett, hogy képes megvédeni az ország természeti kincsekben és erőforrásokban gazdag régióit, egyben a feltörekvő Brazília egyre aktívabb külpolitikáját is támogatja az ENSZ égisze alatt zajló békeműveletekben való részvétel révén.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Scheinring Endre: "A fegyveres erők szerepe Brazília jelenlegi kül- és biztonságpolitikájában". Kül-Világ, No. 3. (2012), 34-48. o.

A szerzőről:
Scheinring Endre jelenleg a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központjának gyakornoka, tanulmányait a Miskolci Egyetem történelem, illetve a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem biztonság- és védelempolitika szakán végezte.