A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja
IX. évfolyam
2012/3.

A teljes lapszám egyben a bal oldali címlapképről letölthető.

Varga Miklós:
Átalakuló középhatalmiság: a kanadai biztonságpolitika fordulata

    A tanulmány a kanadai kül- és biztonságpolitika elmúlt években végbement fordulatát, az ország érdekérvényesítési lehetőségeinek átalakulását vizsgálja, középpontba állítva a katonai missziós szerepvállalás kérdéseit.

Szente-Varga Mónika:
Mexikó 2012-ben: választási ábécé

    A tanulmány a 2012-es mexikói választásokat elemzi a Szövetségi Választási Intézet adatai illetve a mexikói és nemzetközi sajtó segítségével. Bemutatja a mexikói politikai élet legfontosabb pártjait (PRI, PAN és PRD) és 2012-es elnökjelöltjeiket (Enrique Pena Nieto, Josefina Vázquez Mota és Andrés Manuel López Obrador). Ismertetésre kerülnek az előzetes választási eredmények, illetve az elnökválasztással kapcsolatos első reakciók is.

Scheinring Endre:
A fegyveres erők szerepe Brazília jelenlegi kül- és biztonságpolitikájában

    A tanulmány összefoglalja, hogy a geopolitikai szempontból előnyös adottságokkal rendelkező Brazília, mely az elmúlt évtizedben – köszönhetően gazdasága stabil növekedésének – egyre aktívabb szerepet tölt be mind regionális mind globális szinten, milyen szerepet szán a fegyveres erőknek Dél-Amerika legütőképesebb haderejének a birtokában.

Berencsi Gábor: A modern Balkán története
Richard C. Hall: The Modern Balkans - a History