A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Molnár András:
"Peak Oil" és a jövő kőolaj konfliktusai

Egy belátható időn belül bekövetkező kőolajcsúcs következményei napjainkban még csupán nehezen és számos fenntartás megtétele mellet értékelhetőek. Kétségtelen azonban, hogy a modern, kőolaj által fűtött ipari és társadalmi szerkezettel bíró országok számára a fekete aranya globális méretű rendelkezésére állásának fokozatos korlátozódása komoly politikai, gazdasági és katonai-stratégiai kihívást fog jelenteni. A kiaknázható készletek folyamatos szűkülése pedig egyre valószínűbbé teszi egy jövőbeli, fosszilis erőforrásokért, azon belül is elsősorban kőolajért vívott háború lehetőségét. A kőolajért, mint stratégiai nyersanyagokért vívott háborúk pedig akár olyan méretű lökéshullámokat is képesek generálni, amelyek nem csupán a globális kőolaj kínálatot illetve a világpiac árait képesek drasztikusan befolyásolni, hanem egyúttal a nemzetközi rendszer struktúráját is.

A Közép-Ázsiában végbemenő energetikai hatalmi átrendeződés Kína és Oroszország között pedig egyértelműen ilyen jellegű konfliktus potenciált rejt magában. Napjainkban ugyanis mind nagyobb és mélyebb repesések fedezhetőek fel az eddigi közép-ázsiai energetikai egymás mellett élés és tevékenykedés szilárdnak hitt kínai-orosz kapcsolatrendszerén. Azáltal, hogy Kína gazdasági befolyásának növekedése kezdi aláásni Oroszország pozícióit, a két ország ha lassan is, de mindinkább a konfrontáció felé sodródik. Mindezek miatt a két fél közötti együttműködés és békés egymás mellett létezés Közép-Ázsia kapcsán a jövőben egyre bizonytalanabbnak és ingatagabbnak tűnik. Mindez pedig kétségeket ébreszt a két ország jövőbeli, bilaterális stratégiai kapcsolatainak fenntarthatóságát illetően.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Molnár András: ""Peak Oil" és a jövő kőolaj konfliktusai". Kül-Világ, No. 1-2. (2012), 64-78. o.

A szerzőről:
Molnár András a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Doktori Iskola első évfolyamos hallgatója. Kutatási területe a Szovjetunió felbomlását követő orosz energia külpolitika, azon belül is elsősorban az kőolaj és földgáz szektor elemzése.