A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja
IX. évfolyam
2012/1-2.

A teljes lapszám egyben a bal oldali címlapképről letölthető.

Gazdik Gyula:
A szíriai válság kialakulása és elmélyülése

    Az elemzés néhány korábbi történeti-társadalmi előzmény bemutatása után áttekinti a Szíriában 2011 márciusa és 2012 áprilisa (Annan-terv életbe lépése) közti időszak folyamatait, bemutatva az ellenzéki erők megszerveződését és ellentéteit, a hatalom reakcióit az eseményekre, az etnikai-vallási kisebbségek hozzáállásának eltéréseit, illetve a válság nemzetközi megítélését.

Glied Viktor:
Radikális ökológiai szervezetek és az ökoterrorizmus

    A tanulmány az 1960-as évektől tapasztalható nagymértékű környezetszennyezés, az esőerdők és a tenger élővilágának szisztematikus pusztítása nyomán létrejött radikális társadalmi szervezetek, ökoterrorista csoportok történetével foglalkozik.

Péczeli Anna:
Nukleáris energiaipar az Egyesült Államokban a fukushimai katasztrófát követően

    A tanulmány a 2011. márciusi fukushimai baleset következményeit vizsgálja, az atomenergia jövőjére nézve. Ennek kapcsán a világ legnagyobb nukleáris iparát működtető Egyesült Államok példája is bizonyítja, hogy a japán katasztrófa csak szabályozási szinten hozott tényleges változást, és a nukleáris reneszánsz töretlenül halad előre.

Molnár András:
"Peak Oil" és a jövő kőolaj konfliktusai

    A kőolaj által fűtött ipari és társadalmi szerkezettel rendelkező államok számára egy belátható időn belül bekövetkező kőolajcsúcs a várható gazdasági nehézségeken túlmenően eddig soha nem tapasztalt mértékű katonai-stratégiai kihívást fog jelenteni. Dolgozatomban a fekete arany globális szintű rendelkezésre állásának beszűkülése következtében várhatóan fellépő politikai feszültségek bemutatására teszek kísérletet különös tekintettel a kínai-orosz kapcsolatokban rejlő konfliktuspotenciálra.

Csiszár Esztella:
A törzsi társadalmi szerkezet hatása Líbia politikai viszonyaira Qaddzáfi után

    A tanulmány a líbiai identitás törzsi és iszlám elemeit térképezi fel, és ezek politikaformáló szerepét vizsgálja a Qaddzáfi utáni átmeneti időszakban.

Marsai Viktor: Menteni a menthetőt
Besenyő János: A nyugat-szaharai válság egy magyar békefenntartó szemével

Péczeli Anna:
Karen A. Mingst: A nemzetközi kapcsolatok alapjai