A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Besenyő János:
Arab tavasz - politikai rendszerváltás az észak-afrikai arab államokban

A Tunéziában egy helyi árus öngyilkosságát követően, 2010 végen kirobbant a „jázminos forradalom”, amely hatására az arab világ több országában is forrongások törtek ki, amelyek egy részét a helyi kormányok – erővel vagy tárgyalásokkal – sikeresen elfojtották, de több helyen (Tunézia, Egyiptom és Líbia) a tüntetők megdöntötték az évtizedek óta uralkodó despotikus vezetők hatalmát. Az írásom célja, hogy bemutassa, hogy milyen okok vezettek az arab tavasz kirobbanásához az észak-afrikai államokban, majd annak eseményeit, történéseit, illetve lehetséges kimenetelét Európa és hazánk szempontjából.

Az eseményeket eddig elemzők többsége és a nyugati média demokratikus forradalomnak igyekezett beállítani, ezt azonban az elmúlt hónapok eseményei nem igazolták. A sokak által „Iszlám tavasznak” nevezett események ugyanis nem a kis létszámú és marginális demokratikus arab erők, hanem az iszlamisták előretörését hozta el. Ez mindenképpen változást fog hozni ezen országok és a nyugati világ kapcsolatában, bár még nem tudni, hogy milyen mértékben és módon. Külön foglalkozom a vallási alapokon álló muzulmán pártok hatalomra kerülésének lehetőségével, az észak-afrikai térségre, illetve az euro-atlanti biztonságra gyakorolt hatásukkal.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Besenyő János: "Arab tavasz - politikai rendszerváltás az észak-afrikai arab államokban". Kül-Világ, No. 4. (2011), 51-75. o.

A szerzőről:
Dr. Besenyő János őrnagy (hadtudományok doktora) a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálatának munkatársa, afrikanista. Több könyvet és tanulmányt írt a Magyar Honvédség afrikai szerepvállalásával kapcsolatosan, a Seregszemle, a Szakmai Szemle és az Afrika Tanulmányok folyóirat rendszeres szerzője. Különböző műveletekben szolgált békefenntartóként Nyugat-Szaharában, Szudánban (Darfur) és Afganisztánban.