A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Takács Ádám:
Nukleáris fegyverektől mentes világ? Az Egyesült Államok nukleáris stratégiájának hidegháborút követő változásai

A nemzetközi rendszer a hidegháború vége óta jelentős változásokon ment keresztül. Megváltoztak a rendszer szereplőinek rendelkezésére álló eszközök és ezáltal a szereplők képességei is. Ennek következtében a hadviselés természet is átalakult, és a hidegháborús nukleáris stratégiák már nem voltak többé alkalmasak a megerősödő nem-állami szereplők és az új típusú konfliktusok jelentette kihívások kezelésére.

Az Egyesült Államok nukleáris stratégái 2001. szeptember 11-e után megkezdték a hidegháborús stratégiai örökség szisztematikus felszámolását, ezzel a megváltozott viszonyokhoz alkalmazkodó, és a kihívások kezelésre alkalmas stratégiai berendezkedést hozva létre. Ennek következtében az Egyesült Államok nukleáris stratégiái alkalmassá váltak a nemzetközi rendszer hidegháborút követő változásaiból, és a hadviselés jellemzőinek átalakulásából eredő kihívások kezelésére.

A tanulmány célja az Egyesült Államok hidegháború utáni nukleáris stratégiájának vizsgálata, különös tekintettel az elrettentési stratégiákra, a nukleáris fegyverek alkalmazására és a 2010-es év eseményeire. A fentiek elemzése után levonhatjuk a következtetéseket arra vonatkozólag, hogy mennyiben módosult az Egyesült Államok nukleáris fegyverek szerepével kapcsolatos álláspontja, illetve, hogy a 2010-es év nukleáris fegyvereket érintő eseményeivel közelebb kerültünk-e az atomfegyverektől mentes világhoz.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Takács Ádám: "Nukleáris fegyverektől mentes világ? Az Egyesült Államok nukleáris stratégiájának hidegháborút követő változásai". Kül-Világ, No. 3. (2011), 37-56. o.

A szerzőről:
Takács Ádám nemzetközi kapcsolatok szakértő (Budapesti Corvinus Egyetem, Nottingham Trent University)