A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Illés Zoltán:
Dél-Szudán függetlensége

Dél-Szudán 2011. július 9-én elnyeri függetlenségét. Elszakad a Kartúm központú Szudántól, amellyel két véres polgárháborút vívott az elmúlt fél évszázadban. Az új állam a jelenlegi Szudán földjének egynegyede, 640 ezer négyzetkilométer területű és 10 millió lakosú déli része, melynek fővárosa Juba. A régió olajban gazdag, és rendkívül jelentős nagyságú megművelhető földdel rendelkezik. Történelmi okok a terület a fejlődésben rendkívül leszakadt, függetlensége hajnalán napi néhány százezer hordós nyersolaj exportja ellenére a kontinens legszegényebb és egyik legelmaradottabb térsége. Szudán olajának csaknem 80%-át déli területeken termelik, ám mivel délnek nincs tengeri kijárata, az exporthoz szüksége van az északi Port Szudán kikötőjére és az olajat odajuttató két olajvezetékre. A nyersolaj és az olajinfrastruktúra sajátos eloszlása gazdaságilag még hosszú időre egymásra utalja a két országot.

Dél-Szudán kormányának nemcsak az elszakadás körülményeiről kell megegyeznie Kartúmmal, hanem kezelnie kell népének elvárásait függetlenséggel kapcsolatban és az alapvető szolgáltatásokat elérhetőve kell tennie országszerte. Kezelnie kell a belső ellenállást, legyen az fegyveres lázadás, vagy politikai ellenzéki fellépés. Sajátos történelme és megkésett függetlensége miatt nehéz örökséget hordoz: vezetését hadseregből kormánnyá, népét pedig harcosokból szakemberekké kell képeznie.

Az új állam rendkívüli gazdasági potenciálja a szükséges infrastrukturális és szolgáltatási beruházásokkal egyre inkább megmutatkozik. Amennyiben a térség a fegyveres összetűzések helyett tárgyalásokon tud majd dönteni sorsáról, Dél-Szudán nem bukott állammá, hanem a kelet-afrikai térségbe sikeresen integrálódó, fejlődő entitássá válhat. Az ehhez vezető út azonban nemcsak hosszú, hanem veszélyekkel is teli. A nemzetközi közösség további segítsége elengedhetetlenül szükséges az államépítés stabil hátteréhez.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Illés Zoltán: "Dél-Szudán függetlensége". Kül-Világ, No. 3. (2011), 1-21. o.

A szerzőről:
Illés Zoltán arabista, afrikanista, Szudán-kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének doktorandusza, az Afrika Tanulmányok folyóirat rendszeres szerzője, a Külügyi Intézet vendégelőadója.