A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Ganczer Mónika:
A határon túli magyarok kettős állampolgárságának nemzetközi jogi és belső jogi aspektusai: a kollektív elvesztéstől a könnyített megszerzésig

A határon túli magyarok közösségének kialakulása a trianoni békeszerződésre vezethető vissza, azonban a terület-visszacsatolások során számos határon túli magyar visszakapta magyar állampolgárságát, majd a fegyverszüneti egyezményt követően nagy részük ismét más állampolgárrá vált. A magyar törvénymódosítás elsődleges célja tehát az állampolgárság megadása azon magyar nemzetiségű személyek számára, akik – vagy akik felmenői – a történelmi események során elveszítették magyar állampolgárságukat. A tanulmány vizsgálja a szomszédos államok kettős állampolgársági gyakorlatát, különös figyelmet fordítva Szlovákiára, amely a magyar törvénymódosítást követően a kettős állampolgárságot tiltó államok sorába lépett. A szerző kitér a határon túliak magyar politikai közösséghez tartozásának és állampolgárságuk effektivitásának értelmezésére, valamint az egyén korábbi állampolgárságának elvesztése kapcsán a de facto hontalanság problémájára.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Ganczer Mónika: "A határon túli magyarok kettős állampolgárságának nemzetközi jogi és belső jogi aspektusai: a kollektív elvesztéstől a könnyített megszerzésig". Kül-Világ, No. 1-2. (2011), 64-81. o.

A szerzőről:
Nemzetközi jogász, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Köz- és Magánjogi Tanszékének egyetemi tanársegéde (Győr) 2006 óta, valamint a Közép Európai Egyetem (Budapest) kutatási asszisztense 2009 óta. Kutatási területe: az állampolgárság államutódlás során felmerülő elméleti és gyakorlati kérdései. E-mail: ganczermonika@yahoo.com.