A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Váradi Szilvia:
Az uniós jog a tagjelölt államok alkotmánybíróságainak szemszögéből

Jelen munka középpontjában a tanulmány készítése idején az Európai Unióval csatlakozási tárgyalásokat folytató Horvátország és Törökország alkotmánybíróságainak uniós joghoz való viszonyulása, az azzal kapcsolatban tett állásfoglalásaik állnak. A szerző célja annak feltárása, vajon a szóban forgó tagjelöltek – a magyar Alkotmánybírósághoz hasonlóan – félnek-e az uniós joghoz nyúlni, azt hivatkozni, vagy éppen merészebben közelítik meg az egyes esetek elbírálását, és a nemzeti jogszabályok mellett esetlegesen segítségül hívnak uniós rendelkezéseket is.

Elsőként az Európai Unióhoz való csatlakozásra jelenleg leginkább esélyes Horvátország Alkotmánybírósága és annak releváns határozatai kerülnek bemutatásra, ezt követően Törökország Anayasa Mahkemesi-jének vonatkozó gyakorlata.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Váradi Szilvia: "Az uniós jog a tagjelölt államok alkotmánybíróságainak szemszögéből". Kül-Világ, No. 4. (2010), 48-63. o.

A szerzőről:
Váradi Szilvia a Szegedi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Karának Nemzetközi Jogi és Európa-jogi Tanszékének tanársegédje. Kutatásainak középpontjában az Európai Unió bővítési politikájának jogi megoldásai, valamint annak esetleges alternatívájaként megjelenő egyéb eszközök, mint például a társulási politika vizsgálata, továbbá az Európai Unió külkapcsolatai állnak. Számos publikációja jelent meg magyar és idegen nyelven hazai, valamint külföldi tudományos folyóiratokban, konferencia kiadványokban, továbbá hazai és külföldi konferenciákon előadással vett részt.