A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Pintér Edit:
A határon átnyúló együttműködés empirikus kutatásának eredményei

Az elmúlt évtizedekben korunk fő tartalma a gazdasági és társadalmi folyamatokra egyaránt kiterjedő globalizáció, amely valamennyi térséget érintő soha nem látott fejlődést produkált, és a globális fogyasztói társadalom kialakulásához vezetett. Idővel azonban egyre szembetűnőbbé váltak a „világméretű egységesedés” negatív hatásai, mint például a természeti erőforrások nagy sebességű felélése, a környezeti terhelés nagymértékű fokozódása, az elidegenedés és az identitászavarok kialakulása.

Ennek ellensúlyozásaként megindult egyfajta „visszarendeződés” a közigazgatás és a társadalomszervezés alacsonyabb szintjeire, amely megmutatkozott a határokat átlépő kooperációk gyorsuló terjedésében és a jogegységesítési törekvésekben. A fejlődés folyamatos; a közösségi jogi keretek megalkotását követően a határok „légiesítésének” következő fázisa a határokon átívelő közigazgatás megteremtése lehet.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Pintér Edit: "A határon átnyúló együttműködés empirikus kutatásának eredményei". Kül-Világ, No. 4. (2010), 111-122. o.

A szerzőről:
Dr. Pintér Edit ügyvéd a győri Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolában szerezte PhD fokozatát. Kutatási témája a határon átnyúló regionális együttműködések jogi szempontú vizsgálata és modellezése; célja az együttműködések hatékonyságának előmozdítása.