A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Marton Péter:
A Kínai Népköztársaság "Af/Pak"-politikája: kínos egyensúlykeresés szabályozhatatlan pakisztáni áttétellel

A tanulmány Kína "Af/Pak"-politikájának megértéséhez igyekszik fogódzókat kínálni. Kiindulópontja az, hogy ilyen fogódzókra elsősorban Kína Pakisztán-politikájának elemzésén keresztül lehet rálelni, mivel esetében a kínai–pakisztáni kapcsolatok egyfajta derivátumáról van szó. Kína próbál egyfajta optimális egyensúlyt előállítani a Nyugat részéről elvárt afganisztáni konstruktivitás tekintetében, eközben azonban nem feledkezik el geopolitikai prioritásairól.

Az itt közölt tanulmány ezzel az egyensúlykereséssel összefüggésben igyekszik Kína mozgásterének felmérésére. Cáfolja a burkolt feltételezést, miszerint egy érdekeit "megfelelően" felfogó, racionalizált politikát folytató Kína rá tudna kényszeríteni egy egységes szereplőként viselkedni képes Pakisztánt Afganisztán megváltására. Az utóbbi feltételezés több ponton téves, és ezt a tanulmány a 2001 és 2009 közötti időszakból vett érzékletes empirikus megfigyelésekkel igyekszik szemléltetni.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Marton Péter: "A Kínai Népköztársaság "Af/Pak"-politikája: kínos egyensúlykeresés szabályozhatatlan pakisztáni áttétellel." Kül-Világ, No. 2-3. (2010), 38-59. o.

A szerzőről:
Marton Péter a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója. Kutatási területei közé tartozik Afganiszán, illetve az államokon belüli fegyveres konfliktusok és a transznacionális konfliktusok általában.