A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja
VII. évfolyam
2010/2-3.

A teljes lapszám egyben a bal oldali címlapképről letölthető.

Csoma Mózes:
Hatalomátadás a Remetekirályságban

    2010 szeptemberének végén a phenjani rezsim hivatalossá tette az országban zajló hatalomátadás folyamatát. A tanulmány betekintést nyújt a Kim-klán kulisszái mögé.

Vasali Zoltán:
Kvótakereskedelem piaci sikerei és kudarcai - Kincs, ami van

    A tanulmány egyrészt leírja, hogy az elmúlt években az ENSZ keretei között hogyan változott a kiotói szerződés megvalósításáról szóló politikai párbeszéd, másrészt bemutatja a széndioxidkvóta-kereskedelem egyes szintjeit és az elmúlt öt évben elért sikereket és kudarcokat.

Marton Péter:
A Kínai Népköztársaság "Af/Pak"-politikája: kínos egyensúlykeresés szabályozhatatlan pakisztáni áttétellel

    A cikk Kína "Af/Pak"-politikájának megértéséhez igyekszik fogódzókat kínálni; kiindulópontja az, hogy ilyen fogódzókra elsősorban Kína Pakisztán-politikájának elemzésén keresztül lehet rálelni.

Jordán Gyula:
Washingtoni konszenzus vs. pekingi konszenzus

    A tanulmány két gazdaságpolitikai koncepcióval foglalkozik, melyek a piac és az állam szerepét illetően erősen eltérnek egymástól. A washingtoni konszenzusnak nevezett, (neo)liberálisként jellemzett gazdaságpolitika abszolutizálta a szabadpiacot, az állam szerepét a minimálisra kívánta korlátozni. Ennek alternatívájaként szerepeltetik a kínai gazdasági sikerekre hivatkozó pekingi konszenzust.

Csányi Benedek:
Oroszország és a változó Arktisz

    A tanulmány alapvető célja Oroszország és Arktisz kapcsolatának vizsgálata, a gazdasági, katonai, geopolitikai szempontból és az ún. "mézescsupor konfliktusos" nézet tévességének bizonyítása.

"Bizonyos kérdésekben a Tálibán sokkal közelebb áll azokhoz az elvekhez, amelyekre rá akarjuk venni a jelenlegi kormányzatot"
Interjú Michael Semple-vel

Nagy Gabriella: Huszadik századi államférfiúi életpályák a közel-keleti politika sodrában
Kalmár Zoltán: Nincs béke a Közel-Keleten