A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Csoma Mózes:
Hatalomátadás a Remetekirályságban

A KNDK hatalmi tényezőjének bizonytalansága a Távol-Kelet súlyos biztonságpolitikai kihívásává nőtte ki magát. A tanulmány betekintést nyújt a phenjani rezsimet több mint hat évtizede irányító Kim-klán kulisszái mögé, majd részletesen bemutatja a Koreai-félsziget két állama közötti feszültség fokozódását a dél-koreai haditengerészet állományába tartozó Cshonan (Cheonan) korvett elsüllyedését követően. Végezetül bemutatásra kerül a jelenlegi phenjani vezető kijelölt örököse is.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Csoma Mózes: "Hatalomátadás a Remetekirályságban". Kül-Világ, No. 2-3. (2010), 1-18. o.

A szerzőről:
Dr. Csoma Mózes tanulmányait az ELTE történelem-politikaelmélet szakán, valamint a szöuli Yonsei Egyetemen végezte. Ösztöndíjasként több évet töltött a Koreai Köztársaságban, ahol a megosztottság történelmi gyökereit kutatta. Jelenleg egyetemi adjunktusként az az ELTE Koreai Tanszékén tanít a koreai történelem és politika tárgykörében. Három önálló kötete jelent meg: Korea – egy nemzet, két ország (Napvilág, Budapest, 2008), Magyarok Koreában (ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 2009), valamint Hanpando’rul pangmun’han hongari’indul’ui kiok pimangrok [A Koreai-félszigeten járt magyarok memoranduma] (Jipmoondang Publishing, Seoul, 2009)