A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Csányi Benedek:
Oroszország és a változó Arktisz

A klímaváltozás hatására az Északi-sark térségében olyan folyamatok zajlanak, amelyek a környező államok és a média figyelmét is felkeltették. A hidegháború végével a területtel kapcsolatos kérdések és viták megoldására lehetőség nyílt és a régióban előtérbe került a multipolaritás is. A jég olvadása és az éghajlat jelentős mértékű változása mellett így a politikai környezetben is egyértelmű enyhülés következett be.

A tanulmány alapvető célja Oroszország és a fent említett okok következtében állandó változáson áteső Arktisz kapcsolatának vizsgálata, az elérhető, valós – tehát nem a média által gyakran hangzatos címekkel felvezetett – gazdasági, katonai, geopolitikai lehetőségek felfedése, ezzel párhuzamosan az ún. "mézescsupor konfliktusos" nézet tévességének bizonyítása és az északi-sarki orosz tevékenység háttérben meghúzódó indokainak bemutatása.

teljes cikk letöltése pdf formátumban...

Hivatkozás:
Csányi Benedek: "Oroszország és a változó Arktisz". Kül-Világ, No. 2-3. (2010), 81-97. o.

A szerzőről:
Csányi Benedek a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok mesterszakos hallgatója, a Corvinus Külügyi és Kulturális Egyesület tagja, a Biztonságpolitikai Szemle egyik szerkesztője.