A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja

VI. évfolyam
2009/4.

Szente-Varga Mónika:
Az Európai Unió és Mexikó: Ki nevet a végén?

    A tanulmány az Európai Unió és Mexikó kapcsolatrendszerét vizsgálja Európa és Latin-Amerika relációján belül. Foglalkozik a diplomáciai, gazdasági és kereskedelmi előzményekkel, az aktuális helyzettel, a közös érdekekkel, elvárásokkal, és tervekkel illetve az elért eredményekkel. Az utolsó fejezetben az olvasó a jövőbeli kilátásokból kap ízelítőt.

Nényei Judit:
Békefenntartók Zrt.?

    Mennyivel lenne az ENSZ békefenntartó vagy békekikényszerítő missziókban, hanem a nemzeti felajánlásokon alapuló kéksisakosokkal látná el feladatát, hanem az elmúlt évtizedekben virágzásnak indult katonai/biztonsági magánszektortól vásárolná meg ezt a „szolgáltatást”?.A választ még nem tudjuk, ám a békefenntartás privatizálásának máris számos támogatója és ellenzője akad.

Nagy Olga:
A turizmus hatása a fejlődő országok társadalmaira - Ladak példája

    Az észak-indiai Ladak modern kori történelméről és összetett gazdasági, társadalmi, közigazgatási és kulturális helyzetéről képet kaphattunk Kiss-Csapó Gergely a Kül-Világ 2009/1. számában megjelent tanulmányából. A jelen írás célja, hogy mélyebben megvizsgálja a turizmus társadalmi-kulturális hatásait erre a régióra, és ezeket egyrészt elméleti keretbe foglalja, másrészt gyakorlati következtetéseket is levonjon.

Marton Péter: Nyugat-Szahara „béketámogató” szemmel
Besenyő János: Western Sahara