A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja

V. évfolyam
2008/2.

A teljes lapszám egyben erről a hivatkozásról letölthető.

Hudecz Gergő:
A marokkói demokratizálódás folyamata: Erőviszonyok a Makhzenen belül

    A muszlim demokráciákról folytatott vita módszertanilag gyakran ellentmondásos. A tanulmány Marokkó esetét elemezve arra a kérdésre keresi a választ, hogy a tranzitológia alapvető fogalmi készlete mennyiben alkalmas egy huntingtoni terminológiával “muszlim”-nak tartott ország politikai intézményrendszerében bekövetkező változások értelmezésére.

Folk György:
A látszólagos egység és a töredezettség következményei Indiában

    Miközben India egyre jobban megnyílik a globális világgazdaságnak és rendre meggyőző növekedési mutatókat produkál, ezek a számok elrejtik a mögöttük rejlő strukturális és társadalmi különbségeket. A szerző elemzései a különös töredezettség olyan pozitív következményeire koncentrálnak, amelyek egy Európában szokatlan racionalitáson alapulnak, amelyet India talán megőriz egy másképp gondolkodó jövő számára.

Csige Zoltán:
Nemzeti bíróságok, mint a palesztin-izraeli konfliktus újabb színterei – az univerzális joghatóság alkalmazásának egyes kérdései

    A nemzetközi sajtó egyre gyakrabban számol be olyan magas rangú izraeli katonákról és politikusokról, akiket a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetése miatt kísérelnek meg külföldön letartóztatni és bíróság elé állítani az univerzális joghatóság alapján. A tanulmány az univerzalitás-elv történetének, jellemzőinek rövid áttekintése mellett a közelmúlt fontosabb palesztin-izraeli vonatkozású eseteit sorra véve arra keresi a választ, hogy miért vált az univerzális joghatóság az izraeliekkel szembeni eljárások egyik központi elemévé, és hogyan váltak semleges államok bíróságai a palesztin-izraeli konfliktus újabb küzdőterévé.

„El kell dönteni, hogy Iránhoz az atomkérdés vagy az energiakérdés oldaláról közelítünk”
Interjú Walter Posch-sal, a párizsi EU Biztonsági Tanulmányok Intézetének kutatójával

Bencze Bálint:
Brian Latell: Kuba Fidel Castro után