A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Folk György:
A látszólagos egység és a töredezettség következményei Indiában

Miközben India egyre jobban megnyílik a globális világgazdaságnak és rendre meggyőző növekedési mutatókat produkál, ezek a számok elrejtik a mögöttük rejlő strukturális és társadalmi különbségeket. Ahelyett, hogy egyszerűen globális vagy általában vett "ázsiai" szereplővé válna, India még igen hosszú időre sajátosan indiai marad. Indiában a legtöbb ügy ma is családi ügy. A jólétet és a tulajdonviszonyokat a születés szerinti csoporthoz való tartozás szabja meg, a legtöbb hagyományos tevékenység és sok modern foglalkozás is ehhez vallási vagy tradicionális háttérhez kötődik. A nagycsalád az a keret, amely a felelősségek és kockázatok megosztását, az új generációk életrevalóságát biztosítja. A családi kapcsolatok fontosabbak az egyéni rátermettségnél. A hagyományos társadalmi háló átszövi a tanulásra, kezdeményezésre és kiválóságra épülő modern gazdaságot és intézményrendszert.

Az indiai kaszttal kapcsolatos érzékenység, a társadalmi előnyben részesítés és kiszorítás, az élet kímélésének, az idő másféle kezelésének, a családhoz tartozásnak mindenütt meglévő sajátosságai keverednek azzal az új nemzeti büszkeséggel, amely az indiai vidék örök elmaradottságának háttere előtt gyors fejlődést produkál. A szerző elemzései a különös töredezettség olyan pozitív következményeire koncentrálnak, amelyek egy Európában szokatlan racionalitáson alapulnak, amelyet India talán megőriz egy másképp gondolkodó jövő számára.

A szerzőről:
Folk György (1958) mérnök és közgazgász, nemzetközi üzleti tanácsadó, független tárgyalástechnikai szakértő. Három éven át tartó indiai utazásainak tapasztalatairól írt, az indiai civilizációk egymásra hatását feldolgozó könyve: India. A végletek birodalma 2007-ben a HVG Kiadónál jelent meg. A Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok doktorandusz hallgatója, kutatási területei a közlekedési rendszerek végső racionalitása és a társadalmi értékrendek fenntarthatósága Ázsiában.