A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Hudecz Gergely:
Demokrácia és demokratizálódás

A tanulmány az ókortól kiindulva vizsgálja a demokrácia-elméletek modernkori megjelenését, bemutatja a klasszikus iskolákat, majd részletesen ismerteti a hidegháború vége felé kibontakozó tranzitológiai irodalmat és annak alapvető fogalmi készletét, illetve eszköztárát. Ezt követően azt vizsgálja, hogyan lehet úgy empirikus alapot szolgáltatni az elméleti kutatáshoz, hogy ki lehessen kerülni az erősen átpolitizált és gyakran parttalannak tűnő vitát a demokrácia kulturális meghatározottságáról.

A szerzőről:
Hudecz Gergely a Budapesti Corvinus Egyetem doktorandusza, és a Budapest Economics kutatóintézet munkatársa. Jelen tanulmány elkészítéséhez az oxfordi Nuffield College-ban végzett kutatómunkát. PhD disszertációjának témája a tranzitológiai elméletek alkalmazhatóságának vizsgálata Marokkó esetében.