A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Háda Béla:
A Srí Lanká-i polgárháború történeti gyökerei

A Srí Lanká-i polgárháború egyike korunk legkevésbé ismert fegyveres konfliktusainak. A küzdő felek, a tamilok és szingalézek ellentétei igen régi időkre tekintenek vissza. A tanulmány számba veszi a két nemzet konfliktusának okait, mely tulajdonképpen a sziget ókori benépesítésének időszakában lángolt fel először, jelenkori perspektívájában azonban a brit gyarmati időkben gyökeredzik. Kronológiai láncra felfűzve kerül bemutatásra a sziget népeinek eredete, és ezzel párhuzamosan az eseménysorozat, mely a gyarmati adminisztráció politikai gyakorlatától a szuverén Srí Lanká kormányainak törekvésein át a tamilok egy részének radikalizálódásáig elvezetett a társadalom végletes, nyílt háborúvá fajuló szakadásához.

A szerzőről:
Háda Béla az ELTE történelem-politológia szakos hallgatója, kutatási területe az Indiai-óceán északi térségének válsággócai, valamint a biztonság- és védelempolitika.