A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja

IV. évfolyam
2007/1.

Wagner Péter:
Szerkesztői előszó

  Mátyus Sándor:
  Ki áll nyerésre a Tajvani-szorosban? - Tajvan sorsdöntő választások előtt

   A tajvani demokrácia polgárai kritikus döntésekkel fognak szembesülni az idén és jövőre esedékes választások (törvényhozási és elnökválasztás) során. A cikk tanulsága szerint Tajvan útelágazáshoz ért a szorosközi kapcsolatok történetében, aminek jövőjét a szárazfölddel folytatott konfrontáció vagy a konszenzuskeresés politikája fogja meghatározni.

  Nehéz Győző:
  A jelenkori amerikai politika a progresszív sajtó tükrében

   A tanulmány a 2001. szeptember 11-i eseményekkel kapcsolatos amerikai rendszerkritikai válaszok, magyarázatok rendszerezett bemutatására vállalkozik. Bepillantást enged a téma szempontjából meghatározó lapokba, és igyekszik bemutatni ezen szellemi műhelyek által képviselt nézeteket, politikai állásfoglalásokat.

  Csige Zoltán:
  Esély a tárgyalásos rendezésre vagy újabb kudarcra ítélt kezdeményezés? - az egyoldalú lépések politikájának felülvizsgálata Izraelben

   2006 utolsó két hónapja nem várt felpezsdülést hozott a palesztin-izraeli béke megteremtésére irányuló diplomáciai kísérletek szempontjából. Az ok: Ehud Olmert izraeli kormányfő Szde bokeri beszéde, melyben látszólag elmozdult az Ariel Saron által meghirdetett egyoldalú lépések politikájától. A tanulmány arra keresi a választ, hogy milyen megfontolások vezethettek az ún. elszakadási terv és az unilateralizmuson alapuló megközelítés felülvizsgálatához.

  40 éves a SIPRI
  Interjú Alyson J. K. Bailes igazgatóasszonnyal

  Gazdik Gyula:
  Fischer Ferenc: A kétpólusú világ, 1945-1989