A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Major István:
A Srí-Lanka-i tamil szeparatizmus indiai gyökerei

A tamil szeparatizmus megszületésében nagy szerepet játszott az évszázados feszültség a dél-indiai bráhminok és a lakosság többi része között. A bráhminellenes érzelmek a brit uralom adta lehetőségeket kihasználó, egyre nagyobb gazdasági és politikai potenciálra szert tevő középbirtokos rétegek mozgalmában nyertek először szervezett formát.

A mozgalom ideológiájának alapját a brit misszionáriusok által a bráhmin hegemónia megtörésére kidolgozott dravida fajelmélet képezte. Az ennek nyomán kibontakozó kulturális mozgalom, a tamil múlt újrafelfedezése, a tamil nemzeti tudat kifejlődése és az úgy nevezett tamil reneszánsz döntően befolyásolták a politikai irányzat további alakulását. Az idők folyamán az eredetileg értelmiségi mozgalomként indult kezdeményezés az egész tamil társadalmat mozgósította, átpolitizálta, megtalálva a lehetőséget szinte minden réteg megszólítására. A mozgalom elfajulásában döntő szerepe volt az európai hatásoknak.

A szerzőről:
Major István (1943-), M.A., Ph.D. Jelenlegi kutatási területe a korai ótamil nyelv és irodalom, és az Indus-völgyi írás. A kölni Albertus Magnus Egyetem Indológiai Intézetének volt adjunktusa, a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ volt igazgatóhelyettese.