A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Giber Mátyás:
A gyémánt szerepe a Sierra Leone-i polgárháborúban

Sierra Leone-ben több mint egy évtizedig dúlt Afrika történelmének egyik legvéresebb polgárháborúja. A nemzetközi közösség viszonylag későn ismerte fel, hogy a polgárháború legfontosabb mozgatórugója a gyémánt. A korrupt és nepotista kormányzat működését megelégelő, Forradalmi Egységfront (RUF) névre hallgató lázadó csoport az 1990-es évek elején indította meg támadásat, amelyhez megnyerték a szomszédos Libéria támogatását is. A harcok rövidesen az egész ország területére szétterjedtek, súlyos áldozatokat követelve a civil lakosság köréből.

A háborút szinte a kezdetektől fogva a gyémántbányák megszerzéséért folyó küzdelem határozta meg. A harcoló felek célja egyre inkább az lett, hogy minél tovább felügyeletük alatt tartsák az értékes erőforrást jelentő gyémántmezőket, és azokból minél több drágakövet zsákmányoljanak.

A tanulmány elsősorban azt vizsgálja, hogy hogyan és miért váltak a “véres gyémántok” - ahogy a szakirodalomban gyakran említik őket - a harcoló felek legfőbb finanszírozási forrásává, ezáltal a konfliktus motorjává. Ezenkívül megkísérli bemutatni azokat szereplőket, feltárni azokat a jelenségeket, melyek a probléma hátterében álltak, illetve hozzájárultak annak kialakulásához.

A szerzőről:
Giber Mátyás 2006-ban végzett az Általános Vállalkozási Főiskola Nemzetközi Kapcsolatok szakán (Külkapcsolatok szakirányon). Érdeklődési területei közé földrajzi értelemben elsősorban az afrikai kontinens és a dél-kelet ázsiai régió tartozik.