A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja

III. évfolyam
2006/2.

Palanovics Norbert:
Új áramlatok Japán hivatalos fejlesztési támogatásainak (ODA) rendszerében

    E tanulmány a japán hivatalos fejlesztési támogatások (ODA) múltját, jelenét és jövőjét kísérli meg bemutatni. A japán ODA-politika rövid történeti áttekintése után tárgyalja és elemzi a fordulatot, amely a japán kül- és segélypolitikában az 1990-es évek elején következett be. A tanulmány ismerteti a japán fejlesztési támogatások új elemeit és sajátosságait, értékeli azokat, majd elemzi, miként válik az ODA-politika a szigetország nemzetközi szerepvállalásának aktív részévé.

Hoffmann Tamás:
Egy előre meghozott ítélet krónikája? - A Népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény alkalmazása (Bosznia és Hercegovina kontra Szerbia és Montenegró) ügy a hágai Nemzetközi Bíróság előtt

    2005. május 9-én lezárult a Bosznia és Hercegovina által Szerbia és Montenegró ellen a Népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény alapján indított ügyének szóbeli szakasza. A hágai Nemzetközi Bíróság egy később meghatározott időpontban hozza meg ítéletét, amellyel véglegesen lezár majd egy olyan, 13 éve húzódó ügyet, egy olyan ügyet, amelyet a nemzetközi közvélemény nagy várakozással követett.

Wagner Péter:
A "bukott államiság" és Afganisztán (Holtzer Lóránt emlékére)

    Tanulmányunkban arra kerestük a választ, hogy milyen okok vezettek ahhoz, hogy Afganisztán a bukott államok egyik klasszikus példájaként ismeretes manapság.

Duczon Szende:
Libanon gazdasági újjáépítése - Hariri öröksége

    A tanulmány célja bemutatni a libanoni gazdasági újjáépítés főbb elemeit, a helyreállítás folyamatának nemzetközi megítélését, elsősorban Hariri tevékenységének és reformprogramjának kiemelésével. Szót ejtünk az újjáépítés árnyoldalairól is, azaz a korrupció és a súlyos eladósodás problémáiról.

Paragi Beáta:
Els van Diggele: Egy nép, amely külön lakik. Zsidó identitás a mai Izraelben