A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Duczon Szende:
Libanon gazdasági újjáépítése - Hariri öröksége

A tanulmány célja bemutatni a libanoni gazdasági újjáépítés fõbb elemeit, a helyreállítás folyamatának nemzetközi megítélését, elsõsorban Hariri tevékenységének és reformprogramjának kiemelésével.

Ennek során ismerteti a meggyilkolt miniszterelnök gazdasági programját, amelynek köszönhetõen az állami fejlesztési ügynökségek és a Hariri ellenõrizte magánbankokon keresztül, hihetetlenül gyorsan valósult meg a soknemzetiségû ország újáépítése. A tanulmány szót ejt az újjáépítés árnyoldalairól is, azaz a korrupció és a súlyos eladósodás problémáiról.

A szerzőről:
2005-ben diplomázott a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok – Külügy Foszakirányán. Ezt követően felvételt nyert a Külügyminisztérium 9 hónapos gyakornoki programjába. Az Emberi Jogi és Európai Szervezetek Főosztály európa tanácsi referenseként elsosorban a multilaterális diplomácia területén szerzett tapasztalatokat. Jelenleg az EADS Secure Networks alkalmazottja. Nemzetközi Kapcsolatok szakos tanulmányai során elsosorban a közel-keleti régióval foglalkozott, kutatási területe Libanonra koncentrálódik, kiemelve a gazdasági újjáépítés folyamatát.