A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Tóth Gergely:
A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága, és a nemzetközi humanitárius jog fejlődése

A tanulmány azt vizsgálja, hogy milyen hatással lehet egy nemzetközi mandátummal felruházott, a nemzetközi jog egy bizonyos területével kiemelten foglalkozó szervezet (a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága) ennek a jogterületnek (nemzetközi humanitárius jog) a fejlődésére.

Két példa - a humanitárius szokásjogot összefoglaló tanulmány, illetve egy nemzetközi szerződés 2003-ban elfogadott kiegészítő jegyzőkönyvének története - világít rá arra, hogy bár jelentős folyamatokat képes egy nemzetközi szervezet elindítani, de valójában a 21. század elején a nemzetközi jog formálásában a végső szót még mindig a nemzetállamok mondják ki.

A szerzőről:
Tóth Gergely az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának III. éves PhD hallgatója. Kutatási témája a nemzetközi humanitárius jog, azon belül is egyes új, úgynevezett "nem halálos" fegyverek jogszerűségének a vizsgálata.