A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Kardos Gábor:
A kezdet nehézségeitől a normatív garanciákig: az ENSZ és a nemzeti kisebbségek

A tanulmány célja annak bemutatása, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete létrejötte után miért tanusított meglehetősen tartózkodó magatartást a nemzeti kisebbségek védelmét szolgáló jogalkotásban, továbbá, hogy az idő múlásával a megváltozott felfogás milyen eredményeket hozott ezen a területen.

A nemzetközi normalkotás kanyargós útjai a múlt század hatvanas évek közepére elvezettek egy szűkszavú, de jogilag kötelező rendelkezésig, amelynek tartalma azomban értelmezés útján bővíthető, majd a kilencvenes évek elejére egy sokkal részletesebb, de jogilag nem kötelező nyilatkozat megszületéséhez. Így az ENSZ szervei egy viszonylag használható mérce birtokába jutottak, amely komoly segítség az államok magatartásának vizsgálata és értékelése során. A szabályozás fejlődése a mai napig sem eredményezte a kisebbségi jogokat részletező nemzetközi jogilag kötelező egyezmény megszületését ENSZ keretek között.

A szerzőről:
Kardos Gábor az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar nemzetközi jogi tanszékének habilitált egyetemi docense.