A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Igaz Levente:
Egy elfelejtett válság politikai háttere: Nyugat-Szahara

Az egykori spanyol kolónia, Spanyol-Szahara, jelenlegi nevén Nyugat-Szahara területén több, mint harminc esztendeje tart a politikai krízis. 1976 februárjában az addigi politikai berendezkedésének átalakítására készülő Spanyolország utolsó katonai egységei is távoztak a területről, magára hagyva az önrendelkezést és független államot akaró nyugat-szaharaiakat. A 1975-től eszkalálódó válságban a gyarmattartó anyaországban zajló események mellett egyaránt szerepet játszott a területtel szomszédos országok és a régióban érdekelt egyéb hatalmak politikája.

A tanulmány az emberöltőnyi ideje húzódó nyugat-szaharai kérdést tekinti át, kitér az ország gyarmati múltjára és a probléma politikai és társadalmi gyökereire, valamint bemutatja a krízis nemzetközi hátterét, ezen belül a többarcú spanyol-marokkói reláció, a probléma szempontjából lényeges oldalát is megvilágítja.

A szerzőről:
2003-ban végezett az ELTE-n történelem-portugál szakon, kutatási területe az európai expanzió ibér vonatkozásai és a portugál gyarmati világ története. Jelenleg doktori témájában kutat a Portoi Egyetemen.