A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja

II. évfolyam
2005/1.

Losoncz Miklós:
A kőolaj szerepe a világgazdaságban stratégiai megközelítésben II.

    A kőolaj ára rég nem látott magasságokban van, és egyes nézetek szerint az Egyesült Államok az olaj miatt támadta meg Irakot. Milyen tényezők befolyásolják e nyersanyag árát, mekkora készletekkel rendelkeznek a világ olajexportőrei. A szerző a tanulmány második, befejező részében Szaúd-Arábia és Oroszország várható piaci magatartását illetve a monetáris politikák szerepét vizsgálja a kőolajárak alakulása szempontjából.

Búr Gábor:
Dél-Afrika – mentőöv Afrikának?

    A mély válságban lévő Afrika legerősebb állama, a Dél-Afrikai Köztársaság nem tölt, s a körülmények miatt nem is tölthet be hegemón szerepet a kontinensen, közvetítő szerepe azonban az apartheid bukása óta felértékelődött Afrikán belül és a külvilággal fenntartott kapcsolatokban egyaránt.

Turbék Zoltán:
A Biztonsági Tanács reformja

    Az ENSZ Biztonsági Tanácsának jövőjével foglalkozó tanulmány a szervezettel szemben elhangzó bírálatok vizsgálatát követően rendszerező áttekintést ad a Tanács összetételével és a vétójog intézményével kapcsolatos reformjavaslatokról, majd elemzi az intézményi átalakulás esélyeit.

Demkó Attila:
Bob Woodward: A támadás terve

Kaltenecker Emese:
Katona Magda: A soknemzetiségű Afganisztán