A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Deák András:
Oroszország, az Egyesült Államok és a "perzsa bomba"

A tanulmányban az orosz-iráni nukleáris együttműködés közel egy évtizedét tekintem át, különös tekintettel a kérdésben játszott orosz politikai magatartásra. Moszkva a kilencvenes évek folyamán korántsem töretlenül, és legfőképp időszakonként különböző okokból kifolyólag vállalt jelentős szerepet a busehri atomerőmű építésében és az iráni nukleáris programban.

A motivációk a külpolitikai dinamikával párhuzamosan rendszeresen változtak. Ezt csak tovább fokozta az a tény, hogy a kérdéskör folyamatosan az orosz-amerikai napirend kiemelt pontjaként szerepelt, így arra a Nyugattal ápolt kapcsolatrendszer hullámvölgyei is közvetlenül hatottak. Mindazonáltal az iráni nukleáris program bizonyos, kérdéses részleteinek napvilágra kerülésével az orosz-iráni együttműködés is fordulóponthoz ért. A téma nemzetközi fórumokra kerülésével, egy iráni nukleáris fegyver kifejlesztésének közvetlen lehetőségével párhuzamosan a Kreml is válaszút elé került.

A szerzőről:
A Teleki László Intézet Külpolitikai Kutatások Központjának főmunkatársa. Legfőbb kutatási területe a poszt-szovjet térség, Oroszország, kelet-európai energiapolitikák.