A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Csicsmann László:
Nukleáris fegyverkezés Dél-Ázsiában
Az indo-pakisztáni konfliktus az ezredfordulón

A tanulmány a hidegháború végétől alapvetően három síkon követi végig India és Pakisztán kapcsolatát. Ezek: Kasmír problematikája, az 1998-as nukleáris robbantásokhoz vezető események illetve a kísérletek következményei és a terrorizmus kérdése a két fél viszonyában.

A három téma nehezen választható szét, különösen a kasmíri konfliktus és a pakisztáni terrorcsoportok tevékenysége függ össze. Ebben az értelemben a szűk tartalmi keretek miatt tanulmány nem is foglalkozhat az al-Kaida és Pakisztán viszonyával.

A 2001 szeptemberi események ismét jelentősen átrajzolták közép- és dél-Ázsia erőviszonyait. Az afganisztáni tálib rezsim támogatása és az 1998-as nukleáris robbantások miatt szinte teljesen kiközösített Pakisztán, napjainkban ismét az Egyesült Államok legfőbb térségbeli szövetségese; míg szomszédja, az örök rivális, India még a helyét keresi a terrorizmus elleni globális harcban.

A szerzőről:
Csicsmann László a BKÁE Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékén egyetemi tanársegéd, az Általános Vállalkozási Főiskolán főiskolai adjunktus. Fő kutatási területe az iszlám civilizáció. Az elmúlt években több tanulmányt publikált e témában, többek között a nők helyzetével, az USA közel-keleti szerepével, illetve az iszlám-Nyugat konfliktussal kapcsolatosan. Jelenleg "Az iszlám és a demokrácia" című PhD-értekezésén dolgozik.